MEET& GREET Thuis heb ik nog een ansichtkaart Gerda Ten Thije & Rinke Nijburg zondag 2 februari 2025 50PK Ede Onmensen & roofdieren Ton Hardeman en Rinke Nijburg 1 t/m 31 maart 2024
Ton Hardeman en Rinke Nijburg houden allebei van het duister: niet alleen van het wegvallen van het licht wanneer de avond valt, maar ook van het schimmige duister dat in dieren schuilt en zich ook op klaarlichte dag manifesteert. In hun werk domineert het schemerdonker: dieren worden geportretteerd als mensen en mensen als beesten.
Hardeman werd geboren in Ede en Nijburg in Lunteren; hun roots zijn nagenoeg dezelfde. Ze delen het pessimisme over de treurige staat van mens en dier alsook de stokoude liefde voor de schilderkunst.
50PK | Kazernelaan 50, 6711 RL Ede Parkeren | Verbindelaarsweg 51, Ede Gerda Ten Thije & Rinke Nijburg Thuis heb ik nog een ansichtkaart Schilderijen en werken op papier
Onder de titel ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart’ tonen Beeldend kunstenaars Gerda Ten Thije en Rinke Nijburg van .. november tot .. weet ik veel hun schilderijen en tekeningen in De Bakermat. Zij aan zij wonen en werken Ten Thije en Nijburg al meer dan 35 jaar in hun ateliers aan huis en in de binnenstad van Arnhem. En toch ontwikkelden ze beiden een geheel eigen oeuvre dat zich niet zo gemakkelijk laat vergelijken.
In 1982 besloten beiden naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Ten Thije verhuisde daarvoor van het ouderlijk huis op het Twentse platteland naar de grote stad; Nijburg treinde op en neer van het ouderlijk huis aan de rand van de Veluwe naar de Gelderse hoofdstad. Ze hebben veel met elkaar gemeen. Beiden zijn altijd blijven schilderen en tekenen waar veel jaargenoten zijn gestopt met het maken van werk en anderen de overstap maakten naar nieuwe media.
Aan de stad zijn ze inmiddels wel gewend, maar het platteland, de natuur en de rust blijven trekken. Ze missen de tijd waarin de boerderijen en de bossen nog doodgewoon waren en bijna iedereen naar de kerk ging. De kerkelijke cultuur is goeddeels verdwenen en de natuur van toen is behoorlijk aangevreten.
Het verlangen naar de natuur die nog bezield was en minder werd platgetrapt door de oprukkende verstedelijking zit bij beiden diep. Ten Thije maakt enorm grote schilderijen van de imposante natuur uit haar jeugd en van de omringende bossen van de Zuidelijke Veluwe. Daarnaast hebben bedreigde vogelsoorten van de zogenaamde rode lijst haar liefde. Nijburg is gefascineerd door de mens die op zoek is naar de rust in zichzelf in een hopeloos ingewikkelde en hectische samenleving.
In De Bakermat wordt hun werk dat zelden samen getoond werd bij elkaar gebracht. De bezoeker mag zelf onderzoeken of beide kunstenaars nu eigenlijk hetzelfde zoeken of dat ze beiden een geheel eigen pad bewandelen dat weinig van doen heeft met het pad dat de ander bewandelt. De titel van de tentoonstelling werd ontleend aan het weemoedige de chanson ‘Het Dorp’, zo mooi vertolkt door Wim Sonneveld.
Ten Thije en Nijburg exposeerden door het hele land en hun werk bevindt zich in talrijke collecties.Museum Tot Zover Amsterdam ‘Kwaadaardig Mooi’ -kunstenaars verbeelden kanker- opening donderdag 15 september 2022 om 17:00 u
In de Grote Zaal geven kunstenaars vorm aan hun ervaringen met kanker. Een tentoonstelling met werk van Esther van Casteren, Sylvia Evers, Niels Helmink, Wout Herfkens, Sonja Hillen, Rinke Nijburg en Kim Tieleman.
Kwaadaardig Mooi is te zien van 15/09/2022 – 15/01/2023 LOCATIE |Museum Tot Zover Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam
‘Figure This’ Anne von Freyburg (mixed-media werken) & Rinke Nijburg (schilderijen, tekeningen en mixed media werken) 12 juni t/m 10 juli 2022 Art Gallery O-68 in Velp.
‘Figure This’ staat voor figuratie, maar ook voor het ontcijferen van het beeld, zowel van de gelaagdheid als van de inhoud. Uit ‘Figure This’ spreekt directheid en felheid, zonder gene of pardon. De onderwerpen en esthetiek in het werk van deze kunstenaars schuren tegen de goede smaak van de moderne kunst aan. Beide kunstenaars grijpen terug op kunsthistorische taferelen om die vervolgens naar onze tijd te transformeren.
Rinke Nijburg (1964) is op zoek naar het existentiële noodlot dat de mens trof: het bewustzijn een dier te zijn dat zijn of haar best doet geen dier te zijn. Dat ongeluk probeert de mens te boven te komen, om zo een god te worden of een Übermensch. Om dit noodlot beter te begrijpen, zoekt Nijburg de weg terug naar de oorsprong van de mens die, naar men zegt, in Afrika ligt. In de zoektocht naar de diepste drijfveren van de mens stuit hij op het beste en het slechtste van het ijdele zoogdier. Een enkele keer weet een mens boven zichzelf en alle anderen uit te stijgen en metamorfoseert in een heilige zoon of dochter van de god of de goden. Wie het beest wel en wie het beest niet wist te temmen is, net als in de werkelijkheid van alledag, lang niet altijd meteen duidelijk.
Nijburg ontving vele prijzen, waaronder de Prix de Rome (1998). Zijn werk is vertegenwoordigd in meer dan 30 collecties in Nederland en daarbuiten.
Aan Tafel – kunstproject in Amsterdam Zuid Rinke Nijburg – For a Deeper Communion maart/april 2022 -korte film over een oude man elke dag alleen aan tafel zit om te eten-
Old men ought to be explorers Here or there does not matter We must be still and still moving Into another intensity For a further union, a deeper communion Through the dark cold and the empty desolation, The wave cry, the wind cry, the vast waters Of the petrel and the porpoise. In my end is my beginning.
Deze dichtregels zijn ontleend aan ‘East Coker’, het tweede gedicht uit T.S. Eliot’s bundel ‘Four Quartets’.
regie: Rinke Nijburg camera: Pelle G. Nijburg geluid: The Mercy Seat montage: Rinke Nijburg met dank aan: Kevin Tromp lengte: 14.43 min.
uitgever: Stichting Signature (Rob de Leeuw en Leen van Weelden) grafische vormgeving: Harald Slaterus, Arnhem druk en afwerking: Wilco Art Books, Amersfoort oplage: 350 exemplaren ISBN: 978 90 72797 00 1
Graag nodigen wij u uit voor de expositie ‘RITUELEN & BEZWERINGEN’met werk van Gijs Assmann, Jonat Deelstra en Rinke Nijburg. De expositie opent op zaterdag 30 januari om 18.00 uur op de Instagram van GoMulan Gallery.
De exposerende kunstenaars zullen tijdens de opening kort hun werk toelichten. De expositie loopt tot en met zondag 7 maart 2021. Gijs Assmann (1966), JonatDeelstra (1991) en Rinke Nijburg (1964) zijn door respectievelijk Sander Creman, Mulan Go en Marie Jeanne de Rooij uitgenodigd vanwege hun fascinatie voor uiteenlopende culturele en religieuze rituelen en helende bezweringen.
De drie kunstenaars nemen in hun praktijk de diepgewortelde overlevingsdrive van de mens als individu en sociaal dier onder de loep via ontregeling van vaak dichtgeslibde, of aantrekkelijk ‘vreemde’ rituelen, het verleggen van sociale codes en zgn. ‘beschaafde’ gewoontes, en het inzetten op nieuwe bezweringen.
Sander Creman en Marie Jeanne de Rooij werkten eerder samen bij Galerie Nouvelles Images (NI), de gerenommeerde Haagse galerie die in 2018 haar deuren sloot. Mulan Go liep in die laatste fase stage bij NI.
Paperart Ambachtenlab Kenniscentrum immaterieel erfgoed Openluchtmuseum Arnhem presentation 7th of March 2019
NEARLY THERE ACEC Apeldoorn 16 January – 17 February 2019
Ziekenhuis Rijnstate Arnhem Rinke Nijburg OCEAN RIPPLE 15 November 2017 – 15 January 2018
Dankzij wetenschap en techniek wordt het mogelijk steeds verder af te dalen in de grote oceanen van de wereld. In het dikke duister ontdekken duikboten leven dat geen zonlicht nodig lijkt te hebben om te kunnen bestaan. Met kosmische duikboten lukt het techniek en wetenschap ook om steeds dieper te duiken in de kosmische oceanen die de aarde omringen. De vraag of elders in het heelal leven mogelijk is wordt steeds vaker en luider gesteld. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor het zover is dat – eens en voor altijd – wordt aan getoond dat we niet alleen zijn. Rinke Nijburg (Lunteren 1964) heeft zich in zijn werk als kunstenaar altijd gebogen over de vraag wat het precies is om een menselijk lichaam te hebben dat kwetsbaar is. Nu we steeds beter begrijpen dat de aarde net zo kwetsbaar is als ons lichaam, speurt Nijburg in zijn werk naar het warm kloppende hart van de kosmos. Ergens in het onmetelijke heelal moet een gigantisch grote ‘moederaarde’ zijn waar we op tijd naartoe kunnen reizen en waar we ons – eens en voor altijd – ‘thuis’ voelen. In zijn meest recente werk speurt Nijburg miljarden dode computerpixels af om die ene rimpeling in de oceaan te traceren. De tentoonstellingen in Ziekenhuis Rijnstate worden samengesteld door Jeroen Glas. Foto’s : Jeroen Glas, Arnhem kunst.rijnstate.nl/exposities/rinke-nijburg
GALERIE NOUVELLES IMAGES Rinke Nijburg Cosmic Transfigurations zaterdag 13 mei t/m zaterdag 24 juni 2017 opening zaterdag 13 mei om 16.00 u
Rinke Nijburg (Lunteren, 1964) onderzoekt in zijn nieuwe werk het goddelijke in de kosmos en in de mens. Is er ergens een god in de mens, of is de kosmos subliem genoeg? En hoe ziet een gedaanteverwisseling – kosmisch of menselijk ingestraald – eruit? Is de kosmos een wetenschappelijk afgebakend domein, of mag het ook een persoonlijke verkenning zijn waar beeld- en cultuurreferenties uit kunst, film, literatuur, religie en filosofie een voorlopig kloppende voorstelling vormen?
GALERIE NOUVELLES IMAGES – Westeinde 22 – 2512 HD Den Haag
GALERIE NOUVELLES IMAGES Amsterdam Art Fair Rinke Nijburg – TRANSFIGURATIONS zaterdag 13 mei t/m zaterdag 24 juni 2017
Amsterdam Art Fair – Huidekoperstraat 28 – Amsterdam
Nieuw werk van Rinke Nijburg in een solopresentatie in onze stand (3) op de
Erik Bos LOSKIJKEN
INNER SPACE EXPANDING MACHINE Installation in Paleis van Justitie Arnhem LIVING, GIVINGBiënnale Gelderland 2016 14th of October – 20th of November 2016
Teylers Museum Haarlem
KUNST AAN HET SPAARNE
Hedendaagse tekeningen uit de schenking van Bart Spoorenberg
prentenkabinet
18th of March untill 12th of June 2016
participating artists: Marlies Appel (1945), Pieter Bijwaard (1955), Marleen Kappe (1983), Roland Sohier (1950), Sandra Kruisbrink (1961), Cathelijn van Goor (1976), Maurice van Daalen (1975), Ron Amir (1975), Eelco Brand (1969), Wouter van Riessen (1967), Alicja Werbachowska (1939), Shinkichi Tajiri (1923-2009), Robert Lambermont (1976), Arno Kramer (1945), Mirjam Somers (1971), Koen Vermeule (1965), Lenneke van der Groot (1979), Paul van Dongen (1958), Stefan Kasper (1983), Paul Klemann (1960), Rinke Nijburg (1964), Emo Verkerk (1955), Helen Frik (1960), Lara de Moor (1969), Jasper Hagenaar (1977), Hieke Luik (1958), Pieter Kusters (1958), Barbara Guldenaar (1971), Lise Haller Baggesen (1969), Rik van Iersel (1961), Karin Bos (1966), Karin Arink (1967), Janpeter Muilwijk (1960), Piet Warffemius (1956), Pietsjanke Fokkema (1960), Nicole Schulze (1978), Ronald Ruseler (1950), Margreet Bouman (1953), Kars Persoon (1954), Nils Mühlenbruch (1968), Gijs Assmann (1966), Hans de Wit (1953), Nour-Eddine Jarram (1956), David Haines (1969), Koes Staassen (1985), Rosemin Hendriks (1968), Claudie de Cleen (1968), Tammo Schuringa (1962), Chantal Spit (1971), Ad de Jong (1953)
teylersmuseum.nl
Art The Hague 2015
Gallerie Nouvelles Images
Gijs Assmann
Rinke Nijburg
Joost van den Toorn
Art The Hague Fokker
Terminal Binckhorstlaan 24
92516 BB Den Haag
7 t/m 11 oktober 2015
Filmstill,'Erbarme Dich', 2014
ERBARME DICH Matthäus Passion Stories
A documentary by Ramon Gieling A labyrinthine narrative in which such people as director Peter Sellars, writer Anna Enquist, danser Emio Greco, Simon Halsey and painter Rinke Nijburg relate their special relationship with the music of Bach. With Pieter Jan Leusink's Bach Choir & Orchestra providing the score and a group of homeless people serving as their audience.
January 25th 2015 Worldpremière of Erbarme Dich in Rotterdam during the IFFR festival.
February 26th 2015 Erbarme Dich in Concertgebouw in Amsterdam. Movie and live music.teaser erbarme dich
Overview, Gallery Nouvelles Images, The Hague(NL)
Gallery Nouvelles Images in The Hague (NL)
NIGHT VISIONSNew Paintings by Rinke NijburgDecember 20th 2014 - January 28th 2014
Gallery Nouvelles Images
Westeinde 22
2512 HD Den Haag
The Netherlands
50PK Ede Onmensen & roofdieren Ton Hardeman en Rinke Nijburg 1 t/m 31 maart 2024
Ton Hardeman en Rinke Nijburg houden allebei van het duister: niet alleen van het wegvallen van het licht wanneer de avond valt, maar ook van het schimmige duister dat in dieren schuilt en zich ook op klaarlichte dag manifesteert. In hun werk domineert het schemerdonker: dieren worden geportretteerd als mensen en mensen als beesten.
Hardeman werd geboren in Ede en Nijburg in Lunteren; hun roots zijn nagenoeg dezelfde. Ze delen het pessimisme over de treurige staat van mens en dier alsook de stokoude liefde voor de schilderkunst.
50PK | Kazernelaan 50, 6711 RL Ede Parkeren | Verbindelaarsweg 51, Ede